Entreprenørskap og organisering som russeknute

Det er pinse og hardt prøvede russ (og deres foresatte) hviler ut etter uker med fest og moro. Som vanlig fikk de sin årlige dose negativ oppmerksomhet, russen altså. Likevel har mange av disse 96-erne lært utrolig mye. Ikke bare om egen eller andres mangel på grensesetting, men om entreprenørskap og økonomisk organisering faktisk, med fokus på det praktiske. I hvert fall noen av dem. Jeg tenker på buss-russen. Denne forholdsvis nye formen for gruppevis organisering, selektert etter både kjønn og interne vennebaserte forhold, kompliserte og til tider ikke så rent lite sekterisk. Uansett, det var ikke dette jeg hadde tenkt å henge meg opp i, men det faktum at ungdommene som deltar på dette, en russebuss altså, lærer svært mye om både seg selv, sine medelever og ikke minst om arbeidslivet.

the-flying-dutchman-2015

Bussjefer på «The flying Dutchman» Stian Kreher Dalgard og Joel Stokken Hoholm Foto: MARIT KOLBERG / NRK

Planleggingen av en russebuss starter gjerne allerede i 1. videregående. Deretter går det slag i slag. Det er ikke uvanlig et slikt team består av 25-30 dedikerte deltakere. Roller må bekles, mål defineres, oppgaver fordeles og kontrakter inngås. Noen av bussene har millionbudsjetter. Lærekurven er bratt for mang en håpefull buss-russ. Det handler om egne og kompanjongenes egenskaper, moral og gjennomføringsevne. Dette er teamlæring av beste sort.

Jeg har i flere år undervist i introduksjonsfaget Entreprenørskap på Handelshøyskolen BI og har gjort meg noen tanker rundt dette. Journalist Marit Kolberg i NRK har laget en fin liten nettsak og det ble til og med et innslag på nasjonale nyheter. Til høsten skal jeg følge opp dette med førsteklassingene og høre med de når de har fått det litt på avstand, talt opp pengene og erfaringene før fortsettelsen følger… «Faderullan» og lignende velkomstritualer på høyere utdanning….

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Entreprenørskap og organisering som russeknute

  1. Anonym

    Der traff du spikeren på hodet.

  2. Reblogged this on Entreprenørskapsbloggen and commented:

    Bussrussen lærer antagelig mer enn noen lærebøker i entreprenørskap på videregående kan fortelle de. Jeg gleder meg litt ekstra til høstens oppstart hvor jeg skal prøve å undersøke nærmere hvor vidt de som har slik erfaring også klarer seg bedre enn de andre «ferskingene» våre. Om du er en av de eller ikke, hjertelig velkommen skal du være på ENT-ØK på BI høsten 2015!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s