Et stykk innovasjon? Noen løse betraktninger om transformasjon av “undervisning” til “foredrag”

Det har vært en fin men travel høst. Jeg har undervist mye og i tillegg hatt ett og annet oppdrag utenfor lekegrinda mi. I noen av disse har jeg forsøkt å si noe fornuftig om hva det er som foregår – ubeskjedent pakket inn i overskriften “rikets tilstand”.

For kort tid siden var jeg på besøk hos Innovasjon Norge i Østfold, denne uken skal jeg på langtur – helt til Lakselv, for å snakke på Porsangerkonferansen. Det blir spennende. Jeg har aldri vært i Lakselv og gleder meg.

I mitt arbeid med å motivere studenter på handelshøyskolen BI til å gjøre noe med egen læring, så vel som gryende forretningsideer, forsøker jeg å ta i bruk utradisjonelle virkemidler, provokasjon, konkurranser og enkelte abligøyer. Noe fungerer – andre ting frykter jeg virker mer mot sin hensikt. Men jeg lærer masse – og uten eksperimentering – ingen læring.

I møte med næringslivet er det helt andre ting som gjelder. For det første har jeg begrenset tid – som oftest bare 45 minutter. Dessuten, i konferansesammenheng, er jeg bare en av mange på programmet. Så hva er mulig å få til? Klarer jeg å få tilhørerne til å tenke annerledes etter at de har hørt og sett meg holde på med mitt? Det er ikke godt å si, men det er det jeg prøver på. En slags “take away” fra et foredrag med Tor skal være at vi alle har et ansvar for hva som skapes av nye, bedre løsninger, som om alt alltid kan bli (litt) bedre.

Et eksempelbilde fra foredraglivet. Klar for «podiet» rett etter folkehelten Oddbjørn Hjelmeset (som står bøyd og pakker sekken!), Que Vadis i Tønsberg. Stjerner på veggen, hvite duker, pene (mette) mennesker som skal både underholdes og omprogrammeres. En jobb jeg tar på fullt alvor.

En annen ting er at publikum venter seg at jeg skal “levere” på en annen måte enn i auditoriet. Studentene stemmer med føttene. Dersom de ikke liker det du gjør – ja så kommer de ikke igjen etter pausen – eller neste gang. Men ute i “virkeligheten” er det annerledes. Det hjelper heller ikke at mange introduserer meg som han som skaper så mye liv og som er slik en engasjert foreleser, han halvsprø BI-fyren fra YouTube. Etter en slik introduksjon begynner jeg derfor alltid litt forsiktig. Prøver å nullstille og trekke ned forventningene før jeg prøver meg på noen utfall.

Anne Fjærevold har laget disse glimrende strektegningene til meg.

Det handler om energi. Kontakt med tilhørerne som igjen kan gjøres om til brensel på flammekasteren. Det er nok å ta tak i. Nok av idiotiske ting som kan vrenges rundt steriotypene mine – de unge, min generasjon (de voksne?) og premiepensjonistene, armert med gull, glitter, kontanter og annet løsøre til langt inn i det patetiske. Og slik blir det tanker av. Enkelte tar avstand fra både form og innhold. De blir sittende med armer og ben i kors og dype furer mellom øynene. Som om jeg gjør de fysisk vondt. Men jeg skjønner det. Det er sært og nok ganske unorsk, om det er noe som heter det om formidling, men de aller fleste lar seg lokke inn i en tankerekke av kolliderende innhold og tungt fordøyelig slagg om teori og adferd.

Dessuten har jeg det gøy! Jeg får spille ut et provokativt innhold på en måte som få får lov til. Banke i bordet, skrike og skråle om dårlig adferd og manglende impulskontroll. Så om du skulle ha lurt på det – ja jeg har det veldig, veldig morsomt på jobben min og føler at jeg har «innovert» litt i år og gradvis begynner å finne formen på “foredragene” mine. Så vil tiden vise hvor lenge folk har interesse av å ha besøk av en slik bråkebøtte. Jeg er i tvil om jeg hadde bestilt meg selv – men det er en helt annen historie…

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Et stykk innovasjon? Noen løse betraktninger om transformasjon av “undervisning” til “foredrag”

  1. Geir

    Oppskriften med å starte litt forsiktig for så å dundre til, funket i hvert fall på foredraget ditt på fredag. Tror det er lurt som du tenker at det ikke er så farlig med de få som faller utenfor, så lenge du skaper engasjement hos mange. Alle har godt av å komme ut av komforsonen. Takk for et inspirerende foredrag. Jeg er sikker på at mange frø ble solgt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s