Tor Haugnes-caset

Jeg, eller rettere sagt, en bitte liten bit av jobben min er lagt ut på Internettet. Jeg visste verken at jeg ble filmet eller at det ble lagt ut på YouTube. Spredningen av opptaket og interessen for dette har gått langt utover min villeste fantasi. Jeg er evig takknemlig for at vedkommende som la dette ut hang på en såpass positiv tittel og ikke minst for alle sannhetsvitnene som har støttet opp under ”galskapen” slik at dette ikke blir stykket opp og fremstilt som en vannvittig fyr som dreper all lyst og motivasjon til å lære.

Kurset ”Bedriften” er et spennende kurs med en fantastisk mulighet for oss som underviser i faget til å jobbe med unge mennesker og deres syn på hvordan vi nordmenn har kommet hit – heldige som vi er! Det å stille spørsmål er en del av dannelsen, og om læreren kan virke noe udannet, så er det en del av hans  konsept. På BI er vi mange dyktige pedagoger og forelesere, også i kurset «Bedriften». Det er absolutt mulig å unnslippe (den tvilsomme) undervisningsstilen min om det skulle være ønskelig!

Så til poenget. Jeg var innkalt på et møte i dag, som hadde headeren ”Tor Haugnes-caset”. Det er nemlig langt fra uproblematisk for oss som institusjon dette. At studenter tar opp en forelesning til eget bruk er en ting, men når dette kringkastes (ja jeg er født for lenge siden, 1968 faktisk) da er det plutselig noe annet. Det jeg lærte i dag var to ting. Det første er at dette er mitt åndsverk og at slike filmer skal ha min godkjenning før de eventuelt publiseres. Dette må vi bli mye flinkere til å orientere studentene om!

Så lærte jeg et nytt ord også, ”CyberBating”. Det gjorde meg mer betenkt. Dette er et fenomen hvor elever (i det ville vesten, der borte i Amerika) terger og hisser opp læreren sin til bristepunktet og deretter dokumenterer når vedkommende sprekker! Og, rett ut på nett selvsagt.

Jeg, som den middelaldrene skeptikeren jeg er, blir skremt. Er det virkelig slik vi må tenke? At det verst tenkelige kan skje bare fordi jeg er engasjert? Kanskje er det all mulig grunn til å lage seg sin egen ”sikkerhetsbrosjyre” og oppfordre studentene til å skru av alt elektronisk utstyr (og feste sikkerhetsbeltene). Jeg må tenke videre på dette i julen…

Men igjen, takk til alle som har tatt seg tid til å kommentere den ”tvilsomme” (hjemmesnekra) pedagogikken min både her, og på selveste YouTube! Om ikke julen blir den samme etter dette, så kan jeg ikke få understreket nok at jeg er stolt av formidlingsjobben min og at jeg etter beste evne forsøker å nå ut med et budskap om at læring handler om opplevelse, engasjement og følelser vel så mye som pugging og logikk, selv på en handelshøyskole!

Jeg har fått mange hyggelige hilsener fra studentene etter årets forelesningsrekke. Dette er en favoritt, et ekte "brev" med avsenderen "BI-studenten"

46 kommentarer

Filed under Uncategorized

46 responses to “Tor Haugnes-caset

 1. Tilbaketråkk: Nissestreker | En høyskolelærers bekjennelser

 2. Tilbaketråkk: Læring i mellomrommet | En høyskolelærers bekjennelser

 3. Tilbaketråkk: Læring i mellomrommet | En høyskolelærers bekjennelser

 4. Tilbaketråkk: BEGEISTRET Tor forsøker å FRYDE Allegro-ansatte | En høyskolelærers bekjennelser

 5. Tilbaketråkk: Digital kompetanse – vil det bli noen debatt? | En høyskolelærers bekjennelser

 6. Tilbaketråkk: Debatt på BI: “Hva er det som foregår?” | En høyskolelærers bekjennelser

 7. Anonym

  Sender en stor takk til den som filmet og lot oss andre ta del i opptaket.

 8. Janne

  Du er fantastisk!! 🙂

 9. Tilbaketråkk: Lett angrende student & lettet lektor | En høyskolelærers bekjennelser

 10. Fantastisk, jeg er rett ut missunnelig på dine elever som har en slik lærer med et slikt engasjement!

 11. Synnøve

  Forelesning på fredager kl 8 om morgenen var høydepunktet i uka pga «Bedriften med Tor»!

  Ditt engasjement, humor, satire osv gjorde dette faget så utrolig mye mer interessant og spennende. Skulle ønske flere lærere var som deg!

  Jeg syns du er utrolig modig, og selv om jeg er ikke alltid enig med alt som sies, setter jeg likevel stor pris på at du tør å provosere og få oss til å tenkte selv, ikke bare sitte å ta inn informasjon som vi skal huske til eksamen.

  Takk for fantastiske forelesninger dette halvåret!

 12. Aida

  Imponert over denne trenden for tiden der enkelte nordmenn ser verden fra et høyere punkt enn Galdhøpiggen. Det krever mot og kunnskap. Det har kanskje aldri vært problem at nordmenn erkjenner eksistens av andre, heller det at de pleier å se nedover for å sjekke hvor på verdiskala disse andre befinner seg. Om man bare klarer å tenke mer slik som Haugnes gjør, «Det er ikke vi og dem, det er oss» enn «Det er typisk norsk å være god».

 13. Anonym

  Så utrolig bra! Jeg ble bare sittende å smile gjennom hele videosnutten 🙂 Dette er skikkelig inspirerende og viser hvor viktig det er å ha evnen til å formidle et budskap! Stå på! :)) Fikk nesten lyst til å begynne å studere 😀

 14. Tilbaketråkk: Tvilsom pedagogikk på dagsorden! | En høyskolelærers bekjennelser

 15. Når jeg så dette (på youtube) tenkte jeg på strofen «slike gutter det vil gamle Norge ha!». Det er du som har skjønt det.

 16. Marthe

  Fantastisk! Skulle vært flere som deg 🙂

 17. C

  Hei Tor.

  La meg starte med å si at CyberBating er et nytt ord for meg og. Videoen var på ingen måte ment sånn.
  Må si jeg er litt overveldet selv. Jeg la ut videoen i hovedak for å dele den med andre i klassen som også ville ha den da de satte pris på måten du engasjerer og provoserer. Men jeg fikk ikke plass til den i en epost, så da ble det youtube. Jeg har strengt tatt ikke vært innom youtube kontoen min siden, men fikk i dag – som mange andre – postet linken til VGtv på facebook veggen min, og hadde et aldri så lite «…Wait, what?» moment.

  For å gjøre en lang historie kort så jeg aldri for meg over 60.000 visninger og almannamøte i toppetasjen på BI. Jeg har filmet en rekke av dine forelesninger for å huske matrialet (og ærlig talt, for underholdningsverdien)
  Jeg kan forøvrig forsikre om at de resterende videoene forblir liggende på epleskrotten min, langt fra almennhetens klør.

  Jeg ser jo i ettertid at å legge ut videoen kanskje ikke var mitt smarteste trekk, men jeg så virkelig ikke for meg at det skulle ta såpass fyr.
  Håper ikke dette snur din verden helt opp ned. Jeg vet hvor glad du er i elektroniske duppeditter fra før, så jeg håper ikke jeg har sendt deg over stupet i den forstand nå. Mest av alt beklager jeg hvis dette får negative konsekvenser for deg.

  Med dette sier jeg takk for meg og god jul med ønsker om at dette utelukkende får positive ringvirkninger, for du er faktisk en helt suveren foreleser!

 18. hadde deg i bedriften for 2 år siden. beste foreleser på bi nydalen. går siste årret bachelor, så kan virkelig sammenligne.

 19. Anonym

  Nå fikk jeg lyst til å begynne å studere igjen, og jeg er like gammel som deg! Utrolig at noen kan gi så mye av seg selv til studentene 🙂 Stå på!

 20. Jan Harald Andersen

  Jeg ble OBS på denne siden da jeg leste VG-nett i dag, og fikk se den engasjerte Tor på videosnutten. Jeg syns dette var helt fantastisk!!! Jeg skulle ønske at alle lærere i dette landet var like engasjerte – og ikke minst så så flink til å formidle – som Tor Haugnes er! Videoen jeg så viste meg en svært engasjert lærer, som virkelig ØNSKET å formidle noe til sine studenter. Helt fantastisk at han gir så mye av seg selv, for det er akkurat det han gjør. Jeg har notert meg nok en HELT i vårt lille land… Stå på!

 21. Det er slik det skal være! Stå på!

 22. Nå har du jo blitt ufrivillig kjendis, DN, VGTV, dax18 og TV2! Nå som det først har skjedd er det fantastisk bra andre får et inntrykk av at noe skjer, kansje til og med nok til at de lurer på. Krysser fingre for at det blir en morsom medietur.

  Takk for årets forelesninger. Jeg har satt pris på ditt engasjement. Dine forelesninger tidlig fredag morgen dette året var høydaren i uken. All tiden i mellom forelesningene hvor du SELV oppsøker elever og er tilgjengelig for alle, er en ting vi elevene(som ikke alltid er ungdommer) har snakket om at vi setter pris på , itillegg til alt det andre. Håper jeg får gleden av å ha deg som lærer igjen.

  Takk for engasjerende diskusjoner!

 23. Anonym

  Hadde Norge vært en person, så hadde denne personen ikke hatt særlig kongruens med virkeligheten, er min mening. Virkeligheten (utlandet) oppfatter Norge slik,- uten tilsløring. Fremmedfrykten og naiviteten trengs å utfordres og fremtidige ledere og aktører i det norske næringslivet trenger å komme ut av «boblen» sin jo før, jo bedre.

  Forresten, så er du enda bedre live.

 24. Silje

  Fantastisk 🙂 Du gjoer en fantastisk innsats! Du viser hvor viktig det er med flinke laerere og du gjoer meg enda mer overbevist om at det er det jeg vil bli ogsaa! Takk skal du ha, jeg haaper jeg klarer aa bli en like engasjerende og kunnskapsrik laerer som deg! Staa paa videre!

 25. Gjest...

  Du skaper et engasjement som er veldig bra. Treffer hodet på spikeren når det kommer til Norge så absolutt. Ønsker deg virkelig lykke til!

  Stå på!

  (Til andre lærere og/eller foredragsholdere: Klarer du ikke å leve opp til et engasjement som er minst 65% av dette så bør dere si opp jobben og finne dere noe annet å gjøre.)

 26. Anne

  Fantastisk! Slike lærere trenger Norge fler av!
  Stå på!

 27. Christian

  Jeg ble virkelig inspirert 🙂 stå på videre!
  Vi trenger sånne som deg.

 28. Khan

  Synes du er flink i formidle og da blir det lettere for oss å sitte stille og følge med. Stå på du gjør en fabelaktig jobb!

 29. Glimrende! Et forbilde i formidling i skolen!

 30. Lasse

  Må bare si at fra min tid på BI var dine forelesninger de jeg absolutt hadde mest utbytte av. Er herlig og bli utfordret og involvert som student. Har desverre i ettertid vært gjennom alt for mange forelesninger av den motsatte sorten. Stå på videre!

 31. Du har en helt unik måte å undervise på som fanger oppmerksomheten med en gang. Selv om jeg er sosionom, har jobb og føler meg ferdig med skole , så fikk jeg lyst til å lære etter å ha sett deg i aksjon! Flott! Det skulle vært flere som benytter seg av en slik måte å formidle og undervise på. Fortsett slik, det funker:)

 32. Thor-Egil Eik

  Hei Tor 🙂 Jeg er veldig takknemlig for at forelesningsstilen din har fått såpass mye oppmerksomhet. Jeg tror vi trenger det, og du gir oss noe vi alle har lengtet etter, vi visste det bare ikke før vi traff deg! Jeg håper oppmerksomheten skaper grunnlag for en ny debatt om læring og innsikt, og samtidig skjerper elevenes krav til sine læringsinstitusjoner. Universiteter og høyskoler har tradisjonelt stått i bresjen for endring om omveltning i samfunnet, men her oppe – langt inne i polvotten, er det en fare for at den samfunnskritiske debatten drukner i oljepenger og egosentrisme. Norges fremtid trenger flere av ditt kaliber, som kan mane til kritisk tenking og debatt, og forhåpentligvis fostre frem en ny generasjon som kan se (og skape) seg en fremtid etter olja. Øs på videre med mer flammekasterpedagogikk og mentale lyskespark. Vi trenger det!

 33. Gjest

  Du er fantastisk!

 34. Daniel

  Ekstremt bra, hadde deg i faget «markedsøkonomiens utvikling» og har aldri siden hatt en bedre foreleser. Stå på videre!

 35. Jeg har alltid ment at forelesere bør være som deg! De få kursene jeg har holdt selv har jeg forsøkt å være engasjerende og nå har jeg fått masse nye tisp! Tusen takk! Dersom du får noen negative tilbakemeldinger fra kollegaer, sjefer etc så bare tenk på alle de elevene du har som garantert HUSKER fra sine forelesninger! Det er sikkert mer enn de kan si….

 36. Helene

  Fantastisk! Stå på 🙂 Flere skulle vært som deg

 37. Linn

  Fantastisk forelesning! Det skulle vært flere som deg på landets høyskoler og universiteter.
  Som gammel BI-student fikk jeg virkelig lyst til å sette på på skolebenken igjen!
  Keep up the good work!

 38. Lars

  Morro å se!!! Hadde også noen gode forelesere på NHH som greide å provosere og skape debatt, men dette tar kaken!! Full av innlevelse, one-linere som den beste stand-up-komikeren ellers ikke får til, og ikke minst den egentlige undertonen av alvoret! Synd at jeg ikke er student lenger, men jeg arbeider i nærheten av Nydalen så kanskje jeg skal driste meg inn som gjestestudent……

  Dette er god reklame for BI, og håper min gamle veileder på NHH, Tom Colbjørnsen, også synes dette var fantastisk!

 39. Nicko

  Utrolig bra – jeg lo godt og skulle ønske det var flere forelesere som deg:-) Er selv voksenstudent på 5-året og jeg hadde aldri kommet så langt hadde det ikke vært for engasjerte forelesere tidlig i min studentkarriere som ga tro på meg selv og var engasjerte (som f.eks. Robert G. Hansen, også veldig dyktig). Nei, stå på! Dette var kjempebra:-) God jul!

 40. Bjørg Kråkemo

  WOW… hadde mine lærere vært sånn, så hadde til og med jeg vurdert å sette meg på skolebenken igjen. De var, som flertallet av lærere, gørrkjedelig. Hadde jeg blitt lovet din undervisningsmetode hadde jeg garantert tatt min drømmeutdannelse også. Du burde undervise i undervisningsmetoder . En annen ting jeg lurer på, tar du på deg oppdrag utenfor skolen som foredragsholder også?
  Dette var rett og slett «tipp topp tommel opp»

 41. Anonym

  I en alder av veldig voksen, (52) har jeg snart bak meg første semester på lærerhøyskolen. Skjønner at jeg har noe å jobbe mot i forhold til forelesningsteknikk… 😉 Dette utdraget var en storartet opplevelse og virkelig verdt ti minutter av mitt liv. Tusen takk for det du gjør! Håper noe av budskapet siver inn i hodene til våre «håpefulle»…!!
  Mvh. Student.

 42. Stå på! Hadde alle forelesere og lærere i Norge hatt et tilsvarende engasjement ville Norge sett annerledes ut. Dette istedenfor en suppegjeng som løste arbeidsledighet ved å få de arbeidsledige over på trygd eller opprette jobber i det offentlige til dem.

 43. Sonia Chaudhry

  Jeg er helt enig i det som har blitt sagt over. Vi studenter vil ha engasjerte forelesere som deg, og kritikerne kan gjerne henvende seg til oss direkte 🙂 Vi er utrolig glad og stolt av å ha deg på BI. Fortsett det gode arbeidet !!

 44. Gjest

  Jeg har aldri hatt en mer engasjert foreleser, som har så til de grader skap interesse for temaet, som deg. Fortsett på samme måte fremover! Kritikerne ser ikke ut til å vurdere effekten av praksisen din, som jo forsåvidt er det viktigste 😉 Til tross for at jeg er ferdig med kurset, kommer jeg til å titte innom forelesningene i dette faget fortsatt!
  Stå på!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s